Împreună în aceeaşi lotcă

Porumbelul gulerat

Porumbelul gulerat este o specie adaptabilă, care poate fi atât sedentară cât și migratoare, în funcție de populație și condițiile climatice. În Delta Dunării, multe exemplare rămân peste iarnă, dar unele pot migra spre sud. Cuibărește în arbori, de obicei în păduri de foioase sau amestecate, construind un cuib simplu din crengi. Se reproduc de obicei de două ori pe an, depunând câte 2 ouă per cuib. Este o pasăre destul de tăcută, dar masculul poate fi auzit primăvara când emite un „hoo-hoo-hoo” profund.
Columba palumbus
columba palumbus

Descriere și cum să observi Porumbelul gulerat:

Porumbelul gulerat este cea mai mare specie de porumbel sălbatic din Europa, recunoscut ușor prin dimensiunea robustă (38–43 cm), penajul gri-albăstrui și, mai ales, gulerul alb de pe ambele părți ale gâtului, vizibil mai ales la adulți. Aripile sunt marcate cu o bandă albă distinctivă, care se vede clar în zbor. Se poate observa cu ușurință în Delta Dunării, mai ales în zonele de pădure, liziere, pășuni împădurite sau chiar în apropierea localităților, zburând încet și greoi sau stând pe crengi înalte.

Cu ce se hraneste Porumbelul gulerat:

Este o pasăre preponderent erbivoră. Hrana sa constă în semințe, boabe, muguri, fructe și frunze tinere. Uneori consumă și ghinde sau cereale din culturile agricole, ceea ce poate crea conflicte cu fermierii. Este frecvent observat hrănindu-se la sol, dar și în arbori, unde culege fructe și frunze.

Amenințări:

Porumbelul gulerat nu este considerat o specie amenințată, dar se confruntă cu unele riscuri, cum ar fi:

  • Vânătoarea (este specie cinegetică în România)

  • Pierderea habitatelor naturale prin defrișări și extinderea zonelor urbane

  • Coliziunile cu firele electrice sau mașinile

Rol ecologic:

Joacă un rol important în ecosistem ca agent de dispersie a semințelor, contribuind la regenerarea vegetației. De asemenea, face parte din lanțul trofic, fiind pradă pentru păsări răpitoare și mamifere carnivore.

Informații suplimentare despre Columba palumbus:

Porumbelul gulerat este o specie extrem de adaptabilă și a devenit din ce în ce mai obișnuită în mediul urban. Spre deosebire de porumbeii domestici, acesta păstrează comportamente sălbatice și preferă în continuare spațiile verzi sau împădurite. Este o prezență frecventă în peisajul deltaic și poate fi observată pe tot parcursul anului.

Descoperă acum cele mai frumoase locuri din Delta Dunării!

În paginile următoare, vei găsi informații detaliate despre:

  • Cele mai importante destinații turistice: Satele tradiționale, rezervațiile naturale, traseele turistice și multe altele.
  • Activități și atracții: Tot ce trebuie să știi despre plimbările cu barca, pescuit, observarea păsărilor, ciclism și alte activități.
  • Cazare și alimentație: Opțiuni de cazare pentru toate bugetele și restaurante care servesc preparate tradiționale.
ro_RO

Login now