Website-ul este in constructie – varianta BETA 01.12

Fugaci roscat

Fugaciul roșcat este o pasăre migratoare, care cuibărește în tundra arctică a Eurasiei și a Americii de Nord. În timpul migrației, formează stoluri mari și poate fi observat în număr mare în Delta Dunării, în special în perioada de primăvară și toamnă. În Delta Dunării, fugacii roșcați se hrănesc, se odihnesc și se pregătesc pentru următoarea etapă a migrației.
Calidris ferruginea
Calidris ferruginea

Descriere și cum să observi Fugaci roscat:

Fugaciul roșcat este o pasăre de talie medie, cu un penaj caracteristic care variază în funcție de sezon. Vara, are un penaj ruginiu-roșcat pe spate și abdomenul de culoare roșie-maronie, în timp ce iarna penajul devine mai discret, cu nuanțe de gri și alb. Pentru a-l observa, caută-l pe țărmurile nisipoase ale lacurilor și mării, unde își caută hrana. Binoclul și o lunetă te vor ajuta să admiri detaliile penajului și comportamentul său.

Cu ce se hraneste Fugaci roscat:

Hrana principală a fugaciului roșcat constă în nevertebrate mici, cum ar fi insecte, larve, moluște și crustacee. Pentru a-și procura hrana, fugaciul roșcat folosește ciocul său lung și subțire pentru a sonda în mâl și nisip.

Amenințări:

Principalele amenințări la adresa fugaciului roșcat sunt pierderea habitatelor, degradarea zonelor umede, poluarea și schimbările climatice. De asemenea, deranjarea de către oameni în timpul perioadelor de cuibărit și migrație poate afecta negativ populațiile acestei specii.

Rol ecologic:

Fluierarul de zăvoi joacă un rol ecologic important în menținerea echilibrului ecosistemelor acvatice din Delta Dunării prin controlul populațiilor de nevertebrate și promovarea sănătății zonelor umede. Prin activitățile lor de căutare a hranei, contribuie la procesul de aerare și amestecare a solului de nămol, îmbunătățind calitatea și fertilitatea acestuia.

Informații suplimentare despre Calidris ferruginea:

  • Perioada optimă pentru observarea fugaciului roșcat în Delta Dunării: Primăvara și toamna.
  • Locuri recomandate pentru observarea fugaciului roșcat: Grădina Botanică Alexandru Borza, Rezervația Biosferei Delta Dunării.
  • Sfaturi pentru fotografiere: Folosește un obiectiv teleobiectiv pentru a obține fotografii de detaliu, alege o zi cu lumină bună și încearcă să te apropii cât mai mult de pasăre fără a o deranja.

Protejează natura! Respectă regulile de vizitare și nu deranja fauna sălbatică.

ro_RO

Login now